Ásványi összetevők

Mi micsoda, miért jó….

Mica (Premium grande serecite) –Csillám – Természetben előforduló ásvány, a kozmetikai termékekben csillogó hatása miatt alkalmazzák, sokféle színben létezik.

Titanium dioxide – Titán dioxid – Ez egy fehér por, vízben nem oldódik. Kitűnő tapadó és fedőképessége miatt használják púderekben. Nyugtató, gyulladáscsökkentő hatású, a gyógyászatban ekcéma kezelésére alkalmazzák. Fényvédő anyag, mert visszaveri a bőrfelületről az ibolyántúli sugarakat (UVA, UVB), ezért napozószerek fontos alkotórésze.

Avena sativa (oat powder) – Zab púder – Antioxidáns hatása van, simává, puhává varázsolja a bőrt, és segíthet az ekcéma kezelésében is. A zabnak rengeteg pozitív hatása van a bőrre és a szervezetre egyaránt.

Zinc oxide – Cink oxid A cink oxid egy ásvány, zúzott formában keverik bele kozmetikumokba, mivel jó fedő- és tapadó képességgel rendelkezik; hámképző és viszketéscsillapító hatású. Por formájában a bőrt szárítja, de nem vált ki izgató hatást. Szárító hatása miatt, szeborrhoeás, aknés bőrre készülő pakolásokban, púderekben alkalmazzák. A cink-oxid por önmagában is segíti a herpesz gyógyulását. Ha növényi vagy állati olajokkal keverik, szárító hatása megszűnik, és gyulladáscsökkentő, hámképző hatása érvényesül.

Iron oxide – Vas oxid – Általában vörös színű, vízben nem oldódik. Enyhe összehúzó, fertőtlenítő hatása van. Szeborrhoeás, aknés bőr kezeléséhez készülő kozmetikumok fontos összetevője. Több fajtája is előfordul a természetben, piros, sárga, fekete színezőanyagként is funkcionál, rengeteg féle színárnyalatot állítanak elő segítségével.

Magnesium stearate – Magnézium sztearát Fehér, nagy felületű, laza, kissé zsíros tapintású por, vízben nem oldódik, zsírhiányos-, száraz bőrre készülő púderek gyártásához használják. Hintőporok általános összetevője, gyorsítja a sebgyógyulást. Kiváló felszívóképességgel rendelkezik, a bőrön jól tapad, kissé zsírossá teszi annak felületét.

Boron-nitride – Bór-nitrid – Ez egy átlátszatlanná tevő segédanyag, melyet kiváló fedése, nedvesség és zsírosság felszívó hatása miatt használnak kozmetikumokban, és kiváló bőrkondícionáló hatásáról sem szabad megfeledkezni.  

Silica – Szilícium dioxid – Agyagban, homokkőben és gránitban is megtalálható ásvány, az üveg egyik fő alkotórésze. A kozmetikai iparban főként felszívó tulajdonságáért használják, képes az izzadságot és az olajat felszívni a bőrről. Sűrítő anyagként is használják egyes termékekben.

Carmine – Kármin – A kárminfesték az egyik legjobb minőségű természetes eredetű vörös festékanyag, amit már az Azték Birodalomban is használtak. Bordó és indigó színárnyalatokat állítanak elő belőle.

Squalene – Szkvalán – Az emberi bőrben, a bőr által termelt faggyúban is megtalálható természetes anyag, az olíva olajban is jelen van. Kiváló hidratáló, bőrpuhító hatása miatt hidratáló krémek fontos összetevője. Elzáró és vízmegkötő tulajdonságai miatt javítja a bőr állapotát.

Tocopherol (vitamin-e) – Tiszta  E-Vitamin –  A tocopherol egy viszonylag ritkábban használt formája az E vitaminnak, zsírban oldódik, és ez az egyik legjobb antioxidáns. A bőrbe jól felszívódik, és egyes kutatások szerint védi a bőrt az UVB sugaraktól, segít védőrétegének fenntartásában, remekül együtt működik az A és C vitaminnal is.

Tin oxide – Ón oxid - Az ón-oxid vagy más néven ónkő, a természetben megtalálható ásvány. Színe a világossárgától a feketéig változhat. Kozmetikumokban színezőanyagként használják.

Silk powder – Selyem por - A selyemhernyó gubójából nyerik. Színe világos, változatos. Lágy tapintású por, mely háromszor annyi vízben, mint a tömege még mindig por alakú marad. Kitűnő tapadó, fedő- és nagy felszívóképességű, sikamlós anyag. Púderek, hintőporok, pakolások alkotórésze, rúzsokban, szájfényekben is használják, mert azokat tartóssá és bársonyossá teszi.

Magenese violet – Mangán lila Természetes színezék, kozmetikumokban gyakran használt lilás, rózsaszínes árnyalatú színpigment.

Calcium aluminum borosilicateEz az összetevő finom csillogó felületet képez a bőrön.

Ferric ferrocyanide/Ferro ferrocanidenSötét, kék, szervetlen szín pigment, többféle sminktermékben használják, az ajkakon használt sminktermékekbe viszont nem megengedett a használata.

Oryza sativa (rice powder) – Rizspor – Finom állagú, könnyű, természetes por. Olajelnyelő tulajdonságai miatt alapozókban használják leginkább. A bőr puha, selymes, porcelán simaságú lesz tőle.

Corn starch – Kukoricakeményítő – Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a rizspor, csillogóvá, puhává varázsolja a bőrt.

Rosemary extract oil – Rozmaring olaj – Ez egy nyugtató, fájdalom- és gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású olaj. A népi gyógyászatban sebkezelésre alkalmazzák, és afrodiziáló hatása is van. Rozmaringolajjal zsíros, korpás hajra hajsampont, arctonikot, bőrfeszesítő testápolót, fürdőkészítményeket, kézápolót, zsíros, pattanásos bőrre arcpakolást, dezodort stb., készítenek. Fürdővízben nyugtató hatású, csökkenti a kimerültséget. Égési sebekre és bőrgyulladásra jótékony hatása van.

Simmondsia chinisis (jojoba oil) – Jojoba olaj – (szájfényeink összetevője)A jojoba olajat az arizonai és mexikói sivatagban honos örökzöld cserje magjából préselik ki. Az indiánok már több száz évvel ezelőtt is ismerték és használták. Ez az olaj ellenáll az oxidációs folyamatoknak, így hosszan eltartható, és növeli a vele kevert olajak tartósságát is. Viaszos összetevői nagyon hasonlítanak az emberi bőr által termelt faggyú összetételéhez, így kiválóan erősíti a bőr védelmi funkcióit, megköti a nedvességet a bőr szarurétegében, növeli annak rugalmasságát.
Ellehetetleníti bizonyos mikroorganizmusok (pl. staphylococcus aureus, pseudomonas aeruginosa és a candida albicans) életfunkcióit, valamint az akné kialakulásában szerepet játszó baktériumokét is. Ezért az aknés bőrre szánt krémek fontos összetevője. Érzékeny bőrűek is használhatják, az érett, száraz bőr rugalmasságát javítja.

Ethylene/propylene/ styrene copolymer – Etilén propilén sztirol kopolimer – Bőrápolási termékekben használják stabilizálóként, bőrpuhító tulajdonságú.

Butylene – Hidratáló – (szájfényeink tartalmazzák)Krémek beszívódását segítő anyag, vízmegkötő tulajdonsága is van. Hidratáló készítmények gyakori összetevője. A butilén kivonat a Kava Kava növény teljes gyökérzetéből származik. Mivel nem koncentrált, nem használnak alkoholt a kivonat készítésekor.

Visit Us On FacebookVisit Us On Pinterest